"Vem driver frågan?"

vem driver fragan?
Tormod kommuniserer innover Rongbukbreen. Foto: TormodGranheim.com.


Det har vært en ny vanskelig dag i Tibet. Etter at vi fant Tomas' kropp sent i går kveld har ikke telefonen stått stille. Og jeg våger ikke annet enn å sove ved siden av telefonen - det kan være viktig.


Under en av de mange samtalene med Sverige undret jeg meg over hvorfor to av Tomas' venner i Gjøteborg er så sentrale i arbeidet med flytillatelsen vi så gjerne ønsket oss. De kunne fortelle at de hadde spurt svensk UD "Vem driver frågan?" Svaret hadde vært at ingen "driver frågan". De bestemte seg der og da for å gjøre det selv. Med den samme arbeidskapasiteten jeg alltid beundret hos Tomas, skiller de ikke mellom dag og natt. De jobber 24/7. Med flytillatelsen sikret, kaster de seg over nye utfordringer. Vi har fortsatt en lang vei å gå sammen.


Men det er på sin plass å berømme enkeltindivider. Særlig på den svenske ambassaden i Beijing. Uten deres innsats ville vi neppe fått til det vi har klart: Den første redningsaksjonen på tibetansk jord som tar helikopter i bruk. Vi vet nå at et helikopter ikke kan redde Tomas liv, men denne aksjonen kan skape presedens og åpne for å redde liv i fremtiden, takket være effektiviteten helikopter gir. Om bare ikke søknadsprosessen behøver å ta strekke seg inn i evigheten.


Det var ikke flyvær i dag, men vi krysser fingrene for morgendagen. Helikopteret, en MI 17, står stand-by i Lukla, 40 minutter fra Everest. Forhåpentligvis kommer det inn hit ved det første dagslyset. Plan-B er en evakuering over land, men de tibetanske bærerne CMA sendte ut var desverre en veik gjeng, mest opptatt av å forsøke å selge crewet forfalskede Xee-stener, glassperler og annet juggel. Vi kommer til å forsterke Plan-B ytterligere i morgen. Risken er at monsunen som er i anmarsj hindrer flyvningen.


Det finnes mange små og store hjelpere rundt omkring i hele verden jeg ikke har nevnt i min korte tekst. Til dere vil jeg si at hjelpen er uendelig velkommen.


Og til alle dere som sender mailer, sms eller skriver kommentarer i bloggen. Jeg har ikke kapasitet til å svare så mange av dere. Men dere skal vite at det dere skriver er meg til hjelp.


Ja, bortsett fra dere som mener at barn skal ha hjelm på når de sitter i sandkassen, og at alt annet enn (klassisk) langrenn burde være forbudte sporter. Til dere vil jeg bare si en ting: Les boka "Animal Farm" - alle kan ikke være like.


Fra EBC, Tormod.

26 kommentarer

Tanya

21.05.2006 kl.19:06

til tormod granheim.du skriver veldig ekte, og jeg syns du virker som en jækla psykisk tøff kar...håper det ordner seg med helikopteret.

Fjellvant

21.05.2006 kl.21:09

Det er f..n meg en liten forskjell på "å ha på hjelm i sandkassen", til å stå på ski ned fra verdens høyeste fjell....Dine argumenter faller på sin egen urimelighet, og beviser at enkelte utøvere er som noen har sagt før her; Useriøse uansvarlige egoister med dårlig økonomisk backup i tilfelle rottefelle.... Med så stor arroganse, vil ingen andre enn likesinnede vise respekt.

Erik

21.05.2006 kl.21:12

Hei, Tormod!Tror ikke det er mange som hvet hvordan du har det nå. Smertene er nok store. Jeg sender store tanker til deg og folka som jobber der nede! Håper ting blir bedre etterhvert!Gud Velsigne!!

Kristin

21.05.2006 kl.21:51

Hei Tormod!Jeg har fulgt med deg på nettet siden ekspedisjonen startet. Etter den tragiske ulykken har du gjort en fantastisk innsats for kameraten din!!! Sender deg mange varme tanker.Kristin H(Sagavoll 93/94)

MJ

21.05.2006 kl.23:32

Dette handler først og fremst om mennesker som har det tøft og vanskelig akkurat nå, og en debatt om utover dette er upassende på dette tidspunktet . Føler med alle de involverte, og håper at det praktiske ordner seg slik at byrden ikke blir enda tyngre å bære. Varme tanker til dere alle.

Fjellfant

22.05.2006 kl.00:31

Flåsete utsagn om unger med hjelm i sandkassen hører ikke hjemme i denne situasjonen. Hvis du ikke er voksen nok til å høre på argumenter for at du/dere må betale leteaksjoner selv bør du nektes å dra på nye ekspedisjoner i disse fjellstrøkene.

tanya til fjellfant

22.05.2006 kl.00:55

det har både vært noen uheldige utsagn og uheldige kommentarer her inne...kan vi ikke la tormod granheim være en mann som har mistet følgesvennen sin akkurat nå...kan ikke du starte et diskusjonsforum på fri flyt eller noe...jeg blir gjerne med på den.men har ikke lyst til å involvere personangrep i den her bloggen...og fantespråket ditt må du kutte ut.det kler deg ikketullingRIP Tomas Olsson

Fredrik Risan

22.05.2006 kl.02:06

Hei Tormod...Tenker på deg.Tenker på TomasVil alltid huske han som flyktningen fra AlagnaVil huske Chaleet til Lionel.Ta vare på det gode du også. Alle de triumferende øyeblikk dere har hatt sammen.Få deg hvile, få deg søvn, få grått fra deg. Så snakkes vi når du er hjemme.Tenker på deg.-Fredrik

Fjellfant (til Tanya)

22.05.2006 kl.08:56

Jeg må understreke at "fjellvant" ikke er den samme som "fjellfant". Etter min mening fører ikke jeg noe fantespråk. Jeg kommer kun med saklige kommentarer.Enig med deg i at denne diskusjonen hører hjemme et annet sted, men Granheim inviterer selv til debatten når han kommer med nedlatende kommentarer til debattantene.

Sanchez

22.05.2006 kl.09:07

Ord blir fattige i en slik situasjon.Jeg beundrer styrken din, Tormod.Prøv likvel å ta vare på deg selv oppi alt dette. Det er viktig å prøve å bearbeide underveis, og kanskje spesielt siden du kommer til å reise fra base camp og muligens ikke ha anledning til å komme tilbake dit med det første for å bearbeide inntrykkene. -Og da vil det være enda tyngre å komme hjem igjen. Jeg er sikker på at du har et flott nettverk å komme hjem til, noe som må føles godt for deg å vite.Hang in there! Og pass på deg selv!RIP Tomas.

Lars

22.05.2006 kl.09:12

Heldigvis er vi ikke skrudd sammen likt. Det var et spendende prosjekt dere la ut på. Har fulgt ekspedisjonen deres helt siden jeg leste om den i et ukeblad. Det er bare så skrekkelig synd at en så flott opplevelse ender så tragisk. Men, oppi alt det vonde som nå skjer, så er jeg dypt imponert over den stå på viljen Tormod Granheim vise. Ikke bare tar han seg tilbake til basecamp, men er også ledende i letingen etter sin kamerat. Dette er dypt imponerende.

Kristine A

22.05.2006 kl.09:22

Hei TormodTenker mye på deg nå. Du har gjort en stor innsats de siste dagene.

Jens

22.05.2006 kl.11:08

Hei Tormod !Har fulgt med på ekspedisjonen. Synd det gjekk som det gjekk. Det eg beundrar er at du klarte å behalda fatningen,og hode kaldt etter at Tomas forsvant. Måtte vera rimeleg tøfft å stå der åleine tilbake. For deretter å koma seg heilskinna ned. For ikkje å snakka om dagane etterpå. Du må nok belaga deg på eit kolaps når alt er over. Ikkje bruk krefter på komentarane frå hylekoret om å betala redningsaksjonen sjølv. Dei kjem alltid etter ein slik hendelse. Og som oftast frå dei same personane.

Knut

22.05.2006 kl.11:15

Dette blir min tredje og siste kommentar til Tormods blogging:"Plan-B er en evakuering over land, men de tibetanske bærerne CMA sendte ut var desverre en veik gjeng, mest opptatt av å forsøke å selge crewet forfalskede Xee-stener, glassperler og annet juggel."Ja, fy faen for noen veikinger, som ikke var tøffe nok til å bære den schterke og tøffe daue skandinaven ut. De veikingene hadde nok ikke prioriteringene sine i orden, gitt.Hjelm i sandkassa du liksom. Det er nesten så en skulle tro at det var nettopp det disse karene burde hatt, så hadde de ikke slått hodet sitt ut av lodd.

Annette

22.05.2006 kl.11:23

Kjaere Tormod.Jeg vil bare kondolere over tapet av Tomas. Du har vaert sinnsykt sterk de siste dagene, det beroemmer jeg deg for. Du har virkelig vist deg som en sann venn av Tomas, han ville vaert veldig stolt av deg om han fikk se hvor sterk du egentlig er, baade fysisk og sykisk.Haaper alt gaar bra med deg, sender mine varmeste tanker og ber om at alt ordner seg for hjem-transporten av dere begge!

Øystein

22.05.2006 kl.11:37

Kjære Tormod,Kondolerer. Du gjør en enorm innsats for Tomas. Tiden som kommer gir deg mulighet for å reflektere over alt det fantastiske dere har opplevd sammen.Sender deg varme tanker.hilsen Øystein

Kit

22.05.2006 kl.13:16

Hei Tormod!Du er en fantastisk fyr som jeg har stor respekt for. Det har jeg for Tomas også. Det virker imponerende det du får til i en vanskelig situasjon. Hils til Schen og ta vare på hverandre!Hilsen Kit

Johan

22.05.2006 kl.15:49

Mina kondoleanser till dig, Tormod, Fredrik och Tomas familj. Otroligt tråkigt det som hänt.Skönt att det löste sig med helikoptern. Ta nu vara på dig och säg till Schenan att göra detsamma. Beklagar.Johan "Southbar"

Fredrik Risan

22.05.2006 kl.22:22

Respekt.Vis Rspekt, dette er ikke et forum hvor bedritene mennesker som ikke har bedre å gjøre enn å disse et menneske, som i noe av den største motgangen man som menneske kan oppleve, har vist utenomjordisk styrke. De som sitter på sin høye hest og klager over hva som har blitt skrevet må huske på at dette er Tormods berettning. Den er frivillig å lese og i lys av det som har skjedd syns jeg dere skal holde kjeft.Dette blir nesten for dumt.Bra jobbet Tormod, ville gått til krig med deg når som helst. Fredrik

Fredrik Risan

22.05.2006 kl.22:22

Respekt.Vis Rspekt, dette er ikke et forum hvor bedritene mennesker som ikke har bedre å gjøre enn å disse et menneske, som i noe av den største motgangen man som menneske kan oppleve, har vist utenomjordisk styrke. De som sitter på sin høye hest og klager over hva som har blitt skrevet må huske på at dette er Tormods berettning. Den er frivillig å lese og i lys av det som har skjedd syns jeg dere skal holde kjeft.Dette blir nesten for dumt.Bra jobbet Tormod, ville gått til krig med deg når som helst. Fredrik

Trist

23.05.2006 kl.11:03

Kan ikke annet enn å uttrykke min dypeste medfølelse Tormod. Det du har opplevd er nok noe av det verste et menneske kan oppleve. Er veldig glad for at dere fikk helikopter til å fly Tomas ut, og du har gjort en fantastisk jobb. Nå håper jeg at du får mye hjelp og støtte i tiden som kommer. Du er en mann som vi alle bør se opp til. Ønsker deg alt godt for fremtiden. Varme tanker fra Line

Rikard W.

23.05.2006 kl.14:54

Jeg synes dere er utrolig modige som la ut på denne turen og det var veldig trist å lese at det endte som det gjorde. Det er klart det er en egotripp å kjøre ski ned Everest, på samme måte som det var en egotripp da Nansen og Amundsen la ut på sine eventyr.Jeg synes det er enormt motiverende å se at noen tør å prøve å bryte grenser, slik dere har gjort. Tomas har satt sine spor og vil bli husket av mange.Du kommer mye lenger ved å kjøre full fart i en time enn å gå på tomgang i et døgn.

Mari

23.05.2006 kl.23:46

Vi kondolerer!Vi har fulgt dere via nettet under hele ekspedisjonen, og har tenkt og bedt for dere hver dag. Vi er fryktelig lei for det som har skjedd, men også mektig imponert over det du har gjort for å få Tomas tilbake til Sverige!Hilsen Eivind, Hanna og Mari

Marianne

24.05.2006 kl.12:59

Hei Tormod. Vondt å se at det gikk som det gikk med Thomas, men dere var vel alle klar over at dette kan ende tragisk. Jeg mener, man vasser tross alt i døde mennesker på veien opp dit, eller hva. Helt okei å føle frustrasjon over det man selv oppfatter som urettferdighet i en sikkert presset situasjon, men svensk UD er vel ikke til for å berge folk som tar sjansen på "selvmord pr. fjell" under ekstreme forhold. Jeg hadde forsåvidt hatt sympati for deg hadde du ikke disset folk som risikerer egen sikkerhet for å redde de som velger å sette hedonismen i høysetet og ikke sikre seg selv økonomisk før en slik tur. Da blir det for dumt.

Vigdis

24.05.2006 kl.13:01

Eh, åpner for redningsaksjoner i Everest i fremtiden? Hurra, masse helikoptertrafikk i et av de siste urørte stedene på jorda. Hallo, er man ikke forberedt på at man kan dø der oppe så får man holde seg i sofaen og se Fear Factor!

Ingvild

24.05.2006 kl.21:00

Utrolig trist og tragisk å høre om ulykken. Ønsker deg all styrke og varme tanker fremover. Kondolerer!

Skriv en ny kommentar

hits