Den umulige jobben

Den umulige jobben

Tormod i BC. Foto: Fredrik Schenholm.

De siste dagene har vært de vanskligste i livet mitt. Uten sammenligning.

Da jeg nådde toppen av Everest morgenen 16. mai, sammen med min trofaste følgesvenn, Tomas Olsson, var det en drøm som gikk i oppfyllelse. En drøm som skulle utvikle seg til et mareritt, da Tomas knakk skia på over 8600 meters høyde.

Ulykken skjedde da vi måtte rapellere over et klippebånd på 8500. Ingen is, og kompakt fjell tvang oss til å fire av et feste i snø. Etter 30 meter, og skjult bak et krøn forsvinner Tomas, sammen med tauet han henger i. Tåke i couloiren skjuler fallet. Mine rop forblir ubesvart.  Ingen lyd. Ingen ting.

Jeg våger ikke annet enn å klatre ned klippen med øks og stegjern, skia på sekken.  Når jeg kjører nedover finner jeg Tomas' øks, staver og enkelte andre ting. Det er ingen spor i snøen som indikerer at han har forsøkt å bremse fallet. Trolig slo han seg bevistløs veldig tidlig. Jeg traverserer ut til Nordyggen og følger denne ned til Nordskaret der jeg møter fotografen og våre to sherpaer som har fulgt oss på hele ekspedisjonen.

Derfra tar jeg meg til ABC, og deretter BC. Jeg kommer rett inn i et møte som Fredrik allerede har startet med CMA - det kinesiske klatreforbundet, der vi diskuterer mulighetene for å lete etter Tomas.

Resten av kvelden og siden den tid har jeg sittet foran laptopper og satelittelefoner og forsøkt å koordinere en leteaksjon. Det er en umulig jobb, men noen må gjøre den. Og denne gangen er jeg en av dem. Kjente og ukjente har tatt kontakt og uttrykt sin støtte, noe som varmer i en fryktelig vanskelig situasjon.

I Kathmandu står nå et ribbet helikopter stand-by og venter på en kinesisk flytillatelse. Norske piloter jeg har vært i kontakt med bekrefter at helikoptertypen fungerer bra opp til høyden vi ønsker å operere på, opp mot 6500 meter.

Dette handler mer om diplomati enn noe annet og svensk UD er involvert. Det som overrasker meg er svenskenes tilsynelatende mangel på rutiner når ting går dårlig for svensker i utlandet. Når de spør meg om råd for å organisere sin egen virksomhet er det lett å bli svar skyldig. Alt jeg vil er å bidra i en aksjon, men det utvikler seg til at jeg føler jeg må ta ansvaret for Tibet selv.

Venner av Tomas over hele verden presser på for å få til en bra redningsaksjon. Svensk UD på sin side har bidratt med en ringerunde til forsikringsselskap og sponsorer for å hente finansiering. Og passe på at de slipper å betale noe selv. Jeg har fått en rekke henvendelser og bekreftelser fra sponsorer, forsikringsselsap og privatpersoner om at penger ikke er problemet. Fri Flyt har tatt initsiativet til et fond som skal bidra til letingen. De neste dagene vil vise hva det kinesiske byråkratiet velger å gjøre.

Uvissheten omkring flyvningen er dog så stor at jeg kommer til å sende inn en gruppe bestående av våre to sherpaer og tre svenske klatrere. Vi beregner å bruke to til tre dager på letingen. En britisk militær ekspedisjon kommer til å hjelpe oss underveis med logistikken som gjør at vi kan bevege oss lettere og raskere. Nyheter omkring flyvningen vil avgjøre om jeg selv blir mer eller venter inn helikopteret i BC.

Alle klatrernes tanker går til Tomas' nærmeste og har gjort det siden midt på dagen den sjebnesvangre 16. mai.

Tormod Granheim og Fredrik Schenholm, Everest Base Camp

"Time won't wait for no-one,
          when God calls you gotta go home"

78 kommentarer

Kristine fra Troms

20.05.2006 kl.11:45

Vil bare vise min medflelse for Tormod og Fredrik for det dere m i gjennom n..Mine tanker gr til dere og Tomas' prrende!

Fjellfant

20.05.2006 kl.12:08

Med all respekt tar jeg sjansen p stille flgende sprsml: Er det riktig at svensk UD eller andre myndigheter skal betale for denne redningsaksjonen?

Mona Halseth

20.05.2006 kl.12:49

Tormod, vi fljer din ohyggliga kamp och du finns med i vra tankar hela tiden. Vi hyser det djupaste medlidande med Tomas familj.Kramar frn Mona och Sten

Arve Larsen

20.05.2006 kl.12:59

Med all respekt for tragedien og medflelse med de nrmeste.Problemstillingen er ikke ny.Jeg bor p Filippinen.Sist jeg var i Olongapo City 30 mars. 2006 .Var der en avdd svenk statsborger som hadde ligget flere uker p begravelsesbyret da det ikke var penger til begrave mannen.Svensk utenrikstjeneste kunne ikke hjelpe.. Det samme forholdet gjr seg gjeldende for norske statsborgere..Det m foretaes "kronerulling" for f avdde i jorden.Det er ikke samme praksis som anvendes i "sm tragedier" som i de store, som flodblgen i Thailand..Mediadekningen er jo forstlig nok ikke den samme.Flgelig reagere " myndighetene " der etter...mvhArve LarsenFilippinene

hp

20.05.2006 kl.15:11

Ville bare nske lykke til, og krysser fingrene!"Hope is the companion of power, and mother of success; for who so hopes strongly has within him the gift of miracles." -Samuel Smiles

Hvard

20.05.2006 kl.15:26

Veldig trist det som har skjedd. Vil nske lykke til.

Ruth

20.05.2006 kl.15:44

Har fulgt prosjektet deres med spenning og hadde ett indelig nske om at dere skulle klare det! N er det bare trist, og jeg hper dere klarer finne Tomas. Bde for din og Tomas families del. Dette er en tragedie, men jeg hper du ikke gir opp dine drmmer!Lykke til videre.

pl g

20.05.2006 kl.15:59

Har fulgt dere p nettet tett siden dere stod p ski ned Chou Oyo, dette prosjektet var liksom "kronen p verket" og utrolig trist at utfallet ble som det ble! Mine tanker gr til familie og venner! Lykke til Tormod, du har vist at du er en ressurssterk person og jeg tror du klarer dette ogs!

Simen

20.05.2006 kl.16:04

Du er en utrolig sterk mann Tormod! Helt utrolig!Og m lykken vre p deres side, slik at dere finner Tomas. Lykke til!

L.M

20.05.2006 kl.16:14

nsker dere lykke til meg letingen! Ikke mist hpet, mirakler skjer.. Helt grusomt det som har skjedd. Tormod, du er sterk. Utrolig av svensk UD bry seg s lite.Lykke til videre!

Lars

20.05.2006 kl.16:14

nsker deg fortsatt lykke til i letingen! Varme tanker fra Norge!

stavanger

20.05.2006 kl.16:18

Kan ikke engang prve forst hvor utrolig vondt og ikke minst frustrerende dette m vre for dere.Sender ogs tanker til familien som er rammet.Mtte et mirakel skje...Lykke til videre!

Morten

20.05.2006 kl.16:19

Hei Tormod, jeg og alle andre p Chambreer utrolig triste etter det som har skjedd medTomas. Vre tanker gr til Tomas familie, kjreste samt deg og Fredrik.Vr n forsiktige under letingen etter Tomas.Lykke til!

Kjell Nyygard

20.05.2006 kl.16:45

Sender min dypeste medflelse til deg, Tormod, i denne vanskelige tiden.St p!Hilsen reingjeter i Jotunheimen.

Celine

20.05.2006 kl.16:54

Kjre Tormod! Selv om jeg ikke kjenner deg eller Tomas gjr denne hendelsen meg s vondt. Ville derfor sende min dype medflelse til Tomas nrmeste, og til deg som gr igjennom denne tunge tiden. Jeg nsker deg lykke til med letingen, og hper p et mirakel. Mine tanker er med deg og prrende.Celine,Oslo

Hkon

20.05.2006 kl.17:04

Sender dere posetive tanker og en dytt i ryggen fra Valdres. Ting kan bedre seg. Lykke til med letingen.

C

20.05.2006 kl.18:23

gjre sammenligninger med strre katastrofer, som tsunamien, blir helt feil -- disse menneskene hadde ikke satt seg selv i en ekstrem risiko. I dette tilfelle har man selv satt seg i risikoen - til de grader. I basis fr man gjr noe slikt br man ha konomisk backup i tilfelle noe slikt skulle oppst. Det er ikke rett at skattebetalerne, i dette tilfellet de svenske, skal f regningen for at noen skal f drive ekstremsport. Da br pengene heller g noen som trenger ressurser til en "redningsoperasjon" uten at de har satt seg selv i ekstrem fare med fult viten.

tost

20.05.2006 kl.18:29

Enig med C, nr noen bedriver slik extremsport, kan de ikke forvente at samfunnet skal betale for deres forlystelser. Se p de som hopper fra fjellen p mre, de som blir i fjellet, som min far sa..la dem henge til det blir spekemat av dem.Familien har min sympati, men ikke de som p dd og liv skal fremheve seg selv med alle midler, og lar alle andre betale regningen for seg..

Kjartan

20.05.2006 kl.18:31

Tragisk at noe snt skjer. All sttte til deg Tormod og Tomas sin familie.Jeg er sikker p du gjr alt som str i din makt, og hper at det gir resultater.

tor eide

20.05.2006 kl.18:37

Det er utrolig vondt miste noen man er glad i, s jeg har den strste synpati for familien. MEN; hvorfor var det ikke ordnet i forkant konomisk sttte hvis noe skulle g galt? Er det riktig at noen skal prve ut noe som ENHVER ville regnet med kunne fre til en ulykke, og etterp komme forvente at et stort og kostbart apparat skal settes igang? Skal utgiftene til enhver egotripp dekkes av andre?? Neste gang, ta en risikovurdereing p forhnd.

Tor

20.05.2006 kl.18:53

Den som er med p leken, m som kjent tle steken! Et lands myndigheter har absolutt IKKE noe ansvar for hva som skjer med ekstrem-sportsutvere(i noen sammenhenger ogs kalt idioter) eller andre borgere som gjr ting p eget initiativ ute i den store verden. Er du ute etter gjre all slags idiot-stunts rundt omkring i verden, m du f... meg vre forberedt p komme deg ut av problemene p egenhnd. Er det derimot myndighetene som har bedt/oppfordret deg til det du mtte gjre, stiller ting seg ganske annerledes. Jeg tror for min del at ingen Svenske myndigheter har bedt noen som helst kjre p ski i det aktuelle omrdet....

..

20.05.2006 kl.19:24

dere kan da ikke mene at de som er med p leken burde tle steken! det er tross alt snakk om en manns liv her..!! Tenk p de som sitter hjemme venter p et mirakel! maken til uflsomhet har jeg aldri hrt!!!

Ingun B

20.05.2006 kl.19:38

Hei Tormod, sender de varmeste nsker om at dere finner Tomas fr du forlater M.E.Du har sttte fra mange i denne saken, kjente og ukjente.Besserwissere br se seg om etter andre steder for galle spredning.

Solveig .

20.05.2006 kl.19:43

Det er s ufattelig trist det som har skjedd og jeg har tenkt p deg og Tomas sin familie.Hper dere fr klarsignal til ske med helikopter og at dere finner han slik at han kommer hjem igjen.Det er altfor mange som ikke kommer hjem etter ha vrt p verdens tak, s jeg hper og tror at sket skal lykkes, ikke bare for familiens del men ogs for deg slik at du fr den roen du trenger.

Renate

20.05.2006 kl.19:51

Det var s utrolig flt hre p nyhetene at Tomas var savnet. Det er vanskelig finne ord, og vanskelig forst hvor vanskelig du og familien til Tomas m ha det. Sender deg, og de prrende, mange gode tanker og lykke til med koordineringen med Kina/Tibet/Sverige...(har akkurat kommet meg hjem fra Tibet)

Nunja

20.05.2006 kl.20:15

Du m vre noe av det strekeste menneske som gr i to sko, hper virkelig dere finner Tomas. Det har vrt nok motgang mot dere n, n hper alle som sttter prosjektet at noe gr rett vei snart. Du/dere har mye sttte fra hele verden. lykke til videre.

Angivelig Besserwisser

20.05.2006 kl.20:28

rlig talt folkens!S klart er det trist at det skjer ulykker p denne mten, men en m vre klar over sakenes faktum og ha gangsyn. Utsetter du deg for undvendig stor fare MED vilje, M du (og dine prrende) ta hyde for at ting kan skje, uten at en bare kan sette seg ned rope p at myndighetene skal komme halve jorda rundt hjelpe seg ut av situasjonen en SELV har satt seg i,! Det sier litt om dere andre bloggere's ANSVARSFLELSE, IKKE tle sannheten. Alle er enige om at en fyllekjrer eller rkjrer som skader seg selv ved en ulykke, har ingen annen takke enn seg selv! (Et eksempel p ulovlighet og dumhet som ikke dekkes av forsikring, (pga. lovbrudd ikke dumhet!!))Risiko-sport er ikke ulovlig, men dekkes normalt ikke i vanlige reiseforsikringer, men m ordnes p annen mte, noe DEN som driver med den type sport er den ENESTE ansvarlige for ha i orden... For all del, det er ikke ulovlig vre dum.....men det gjr deg fremdeles ansvarlig!

Eliza

20.05.2006 kl.20:45

Synest det er trist at dette utvikler seg til bli et diskusjonsforum omkring problemstillingen ang ansvar og konomi nr ulykken er ute. La den diskusjonen g i andre forum. La Tormod slippe f dette i bloggen sin akkurat n. Gi Tormod og Co den oppbacking de trenger. Ta heller diskusjonen opp igjen ved en senere anledning. Mine tanker gr til Tomas' familie og venner og ikke minst til Tormod som gjennomgr sine verste dager. Vi er mange som er med dere i tankene. Ta med dere disse ord i deres sken.

Petronella

20.05.2006 kl.20:45

..du kunne kanskje finne deg en annen blogg uttrykke deg i eller Besserwisser?

Erlend S

20.05.2006 kl.20:51

En forferdelig hendelse. Nok et liv er gtt tapt p dette fjellet. Sender mine tanker til de som er prrende

Ketil strem

20.05.2006 kl.21:35

Kjre Tormod,p vegne av Solborg Folkehgskole og meg selv, sender deg vr dypeste medflelse for den vanskelige situasjonen som har oppsttt. Vre tanker gr ogs til Tomas Olssons nrmeste.Lykke til i den vanskelige redningsaksjonen.Ikke gi opp hpet!

Jon Hageb

20.05.2006 kl.22:22

Sender alle positive tanker til Tormod og resten av teamet!

John Tore Syrstad

20.05.2006 kl.22:54

I dypt respekt: Kondolerer

Morten Stavanger

20.05.2006 kl.23:04

Kanskje svensk UD har bondevett. Timeprisen for denne aksjon tilsvarer rsinntekten i nrmeste landsby. Om folkene der brekker et ben fr de kanskje komme seg til hospital p et esel.Men om en europeer slr seg ihjel p den motsatte side av jorden i et tbeligt stunt skal himmel og jord settes i bevgelse.Dere spiller p at dette er farligt. Nuvell, det har dere akkurat bevist. Kanskje dere bare skal akseptere dette.Til slutt, pass dere for ikke bli patetiske her. sitte p en fjelltopp i skrive en blogg .... om sin heroiske innsats... Hvor er eventyret ?Og hvem er det som skal hjelpes med hva i denne hjelpeaksjon? Samvittighet? Selvbilde ?Morten

Arne Pedersen

20.05.2006 kl.23:31

Tomas er n funnet uten hjelp fra svensk UD.

Solveig .

21.05.2006 kl.00:10

Mine varmeste tanker gr til dere alle berrte av dette.Glad dere fant han.

Nunja

21.05.2006 kl.02:12

Det var kansje ikke dette resulatet vi hadde hper p, hpet fortsatt p ett mirakl. Men glad dere hvertfall fr han hjem til familie og venner. Varme tanker gr deres vei.

kynisk megler

21.05.2006 kl.04:36

Tormod, leser du dette, hper du distanserer deg fra alle beserwisserne som sansyligvis aldri har hatt ski p bena engang! Vi andre (og meg som en egentlig kynisk fyr jeg er) velger fokusere p hvilken tragisk hendelse dette er! Tormod, jeg vet du er sterk, dette klarer du! la beserwisserne la diskusjonen g sin gang, de vet ikke hva de snakker om!

Robert

21.05.2006 kl.05:29

Min dypeste medflelse med familien til Tomas.

Cattis

21.05.2006 kl.06:49

Kjre Tormod!Kanskje leser du noe av dette, s hper at en varm hilsen nr fram til deg fra oss. Take care p reisen hjemover, vi tenker p deg og ikke minst p kjresten og familien til Tomas.Cattis & Torgeir/Oslo

Bg

21.05.2006 kl.08:43

Dypeste medflelse til deg, teamet ditt og de prrende. Du har gjort en fantastisk innsats for Tomas-det str respekt av deg og det du str for!

Arne

21.05.2006 kl.12:57

Kun p grunn av VG's artikler om ulykken kom jeg inn p denne bloggen, av ren nysjerighet. Bakgrunnen min for kommentere, er VG's og Tormod's egen fremstilling i media der han kritiserer Svensk UD.Det er alltid trist nr ting gr galt og flgene blir som dette, alle skjnner det. (inkl. de skallte besserwiserne) Men de har et poeng!Det er ikke et samfunnsansvar bruke enorme resurser p hjelpe til nr det gr galt for disse utverne. Det er ikke alltid like lett akseptere det, men det er tross alt ingen andres ansvar enn en selv, og flgelig m en ta konsekvensene for det.Dere som er utvere (det vre seg BASE-hopping, ekstrem-ski, ro over Atlanteren i pen bt eller g til Syd-polen p hendene) m regne med at ting kan g galt, og ha dekning for redningsaksjoner FR dere starter p hva det enn dere mtte finne p. Det er oppmerksomhet og/eller at dere m bevise noe for dere selv dere er ute etter.Nr dere ikke kan ta selvkritikk eller hre p nr andre ansvarsfulle personer gir sin mening, blir dere bare oppfattet som UANSVARLIGE egoister, og det er det vel ingen av dere som vil...?Akk, n er vel jeg ogs en besserwisser, men jeg har sttt mye p ski og vet hva jeg snakker om! Jeg jobber utenfor norge mesteparten av ret, i omrder der det ikke engang finnes konsulater. Jeg tar mine forhndsregler og forventer IKKE f noen hjelp fra moderlandet om noe skulle skje. Det er mitt eget valg, og jeg velger ta ansvaret for det.Ta ansvar, slutt sutre, s FR dere respekt for det dere driver med!

Skikjrer

21.05.2006 kl.16:04

Mine kondolanser til de etterlatte. Det er utrolig trist at ulykken fikk et s tragisk utfall.Jeg er imponert over arbeidet sttteapparatet har gjort for finne Olssson - heldigvis lyktes de.Generelt er og har min mening vrt at leteaksjoner etter ekstremsportutvere i rettferdighetens navn br dekkes av utverens forsikring eller de som har interesse av finne vedkommende. Det kan ikke forventes at myndigheter skal finansiere og koordinere leteaksjoner etter borgere som har utsatt seg selv for fare. Det er tross alt en kalkulert risiko for at ting kan g galt og dette m vi utvere ta hyde for.Det er lett si slikt i ettertid, men all tidligere erfaring tilsier at ekspedisjoner kan g galt og da m man ogs ta hensyn til dette.Slike forhold gjr imidlertid ikke sorgen og tapet noe mindre. Jeg tror alle har medflelse bde "besserwissere" og andre. Respekten for avdde er der selv om man m f lov til kommentere andres meninger.

Tanya

21.05.2006 kl.18:06

Hei Tormod Granheim og Fredrik Schenholm.Har ikke opplevd det samme som dere, s er vanskelig skulle gi noen medflende ord.. Vil allikvel f sende dere noen tanker. Jeg flger med nyhetene hver dag..Jeg kjenner hverken til mt. everest eller til dere personlig. Denne saken har imidlertid satt noen rare flelser i sving i denne kroppen. Dette er tredje dagen p jobb det er umulig konsentrere seg. vil fortsette med flge utviklingen angende denne ulykken, og deres veg videre hjem til europa. hjertelig hilsen tanya natalie sorjonen

Ragnar

21.05.2006 kl.18:19

Hei Tormod og Fredrik.Hper dere fr den hjelpen dere trenger og det lser seg for dere der borte. Vi tenker mye p Tomas sin familie, kjreste og dere.Hilsen Ragnar og Gry.

Tanya til Besserwizzer

21.05.2006 kl.18:20

dette er nok et litt galt forum ta dette i for tiden tror jeg. er selv venstreradikal, og er jo helt med p disse notene du beskriver for oss. vi har nok av resurser i norge, men med det frste tror jeg vi ikke skal bruke disse til dyre "fritidsaktiviteter". Det hadde vret i moraL mot vr sosiale sparebsse, og vi hadde kommet i et meget forklaringsproblem ovenfor en rekke grupper i og utenfor norge som trenger disse midlene vi har spinka og spart opp siden 1945. Til ekstremsportmiljet: selvflgelig skal personer i nd f hjelp. allikevel kan vi ikke betale denne hjelpen med statskassen, eller andre ressurser. dette er en uoppnelig politisk kabal, jeg neppe tror dere vil n frem med...dessverre, selv om vi er rike barn p globalt plan, finnes der sjebner i det langstrakte land som trenger slantene mer enn det dere gjr.jeg prver sette meg inn i hva tormod og hans nrmeste i tibet fler n, og m nevne igjen at dette har satt sterke flelser i meg. dette vet bde eksremsportmiljet, meg og resten av media at ikke er et konomisk sprsml. derre har nok av ressurser i sponsorene deres. p det politiske planet m vi ta med oss deres erfaring og lage klare skiller, regler, grenser og/eller lignende, for ekstreksport og dets risiko i utlandet..og i norge.

Fredrik Risan

22.05.2006 kl.02:03

Hei Tormod...Tenker p deg.Tenker p TomasVil alltid huske han som flyktningen fra AlagnaVil huske Chaleet til Lionel.Ta vare p det gode du ogs. Alle de triumferende yeblikk dere har hatt sammen.F deg hvile, f deg svn, f grtt fra deg. S snakkes vi nr du er hjemme.Tenker p deg.-Fredrik

Knut

22.05.2006 kl.09:30

St p ski ned Mount Everest?Et fjell som ligger bestrdd med lik! Som er umulige fjerne fordi ingen greier bre mer enn seg selv der oppe.Jeg har en glup ide! Vi str p ski ned Mount Everest! Kongeide! Det gr sikkert bra... Men hvis en eller begge mot formodning (yeah right) skulle stryke med, s lager vi et sorgshow hvor vi kritiserer alle andre for ikke hjelpe oss nok med hente ut liket, som om en tullebukk p ski er mer spesiell enn de andre som har ligget der i mange mange r. Bring in the choppers to block out the sun!Makan.Beklager str salt i sret, men dette du opplever n, er en pregnelig konsekvens av et drit-teit opplegg. Regn det som flaks at bare en av dere rk med.

Kine

22.05.2006 kl.09:31

En tragisk ulykke, som ikke skulle ha hendt..Mine tanker er hos famile & venner!!Hvordan kunne det som ikke skulle skje, skje?Takk for at du deler dette med verden & setter ord p det her !! Thomas har det godt n, med alle de andre englene!!Du er en sterk person Tormod, St p!!Mvh Kine B.

Elisabeth

22.05.2006 kl.09:47

Hei!Var Tomas kjresten din?

Ellen

22.05.2006 kl.09:49

Hei Tormod,jeg er enda en fremmed som nsker sende deg mine varmeste medflelser. Du har en tff tid foran deg,og jeg nsker deg all styrke du kommer til trenge.For et r siden mistet jeg selv en nr venn i fjellet,uten sammenligning forvrig. Men sorgen kjenner jeg,s igjen; alle gode nsker fra meg!

LINE

22.05.2006 kl.10:07

HEI VIL BARE NSKE DEG EN GOD TUR HJEM . DU HAR EI TFF TID FORAN DEG. LYKKE TIL

Brge

22.05.2006 kl.10:13

Tomas lekte en lek med livet som innsats. Han visste det s godt. Punktum finale!Har ikke snev av medlidenhet. Dette visste selvflgelig kjresten hans ogs s indelig godt.

Friluftsmannen

22.05.2006 kl.10:22

St p Tormod, synd dette med Tomas,men n er han funnet slik at dere rundt fr srget i fred . Det er mange ting som er dumt gjre.Noe er lovlig og andre ulovlig. La oss i det minste hjelpe de som driver med lovlige ting. Det er dumt sitte med kommentarene at dette har dere dere selv takke . Ryker man og fr kreft fr man hjelp , det er lov.Drikker man og fr skrumplever fr man hjelp, det er lov. Kjrer man bil og blir utsatt for en ulykke,fr man hjelp. Noe her er fryktelig dumt(Drikke og Ryke)Tragisk at det skal vre s problematisk vre i utlandet.

Stian

22.05.2006 kl.10:32

Jeg vil si at jeg fler med dere Tordmod og Fredrik. Det miste en god venn er ikke lett.Jeg sender mine tanker til dere to for tapet av Tomas.

Hanne

22.05.2006 kl.10:37

Til Knut, Tost, Besservisser C Morten og de andre uflsomme drittsekkene.Alle ha rett til utrykke sine meninger. Men heve seg over andre slik dere gjr her, og henvende dere direkte mot en som allerede har det utrolig tfft..... er det forsvarlig oppfrsel??? Hvis dere har et slikt behov til markere dere, hvorfor ikke gjre det i et annet formum, og hvorfor ikke markere dere p en annen mte en rakke ned p andre. Dette er noe av det mer respektlse jeg har sett.

Hanne

22.05.2006 kl.10:40

og Tormod,Du har min medlidelse, hper at du klarer heve deg over de syrlige kommentarene du fr slengt mot deg. Lykke til videre

Knut

22.05.2006 kl.10:45

Til HanneVel, nr de velger eksponere seg s til de grader, med egen blogg som de gjerne pusher opp p forsida av VG og Dagbla og sikkert alle avisene i Sverige for den saks skyld, s m de faktisk regne med at noen forteller dem at det de holder p med er egoistisk, idiotisk, perspektivlst.Han fyren har det selvsagt vondt n. Buhuhu. Poenget til oss som kritiserer disse folkene, er at SLIKT M DE REGNE MED nr de bestemmer seg for ST P SKI NED et av verdens hyeste fjell. P samme mte som de som prver kjre utfor Niagarafossen i en tnne. De m regne med stryke med. Og da br de faktisk tenke p at det ikke er det offentliges ansvar bestille helikopter til gravferden.Unnskyld meg, men jeg har andre folk synes synd p. De som uforskyldt sulter ihjel eller blir forfulgt for sin mening i det fattige landet disse gutta lekte i, og ble svidd selvforskyldt.Men du, Anna, er vel en snn som synes mer synd p stte kattunger enn svartmuskede menn i Irak...

Normal skikjrer

22.05.2006 kl.11:11

Til Knut:Jeg er helt enig med deg i at ekstremutvere over tid m regne med lide tap rett og slett fordi de setter sine liv i fare, noe denne og flere andre ulykker viser.Jeg er ikke enig i at det de driver med er egoistisk, idiotisk og perspektivlst. Skal alle sitte inne og strikke fordi man skal skne sine nrmeste og sine omgivelser? Selvrealisering m vre lov og at du oppfatter dette som idiotisk sier mest om deg selv. Du br imidlertid holde deg for god til komme med s krasse og respektlse uttalelser. Jeg har selv kommet med mine synspunkt lengre oppe i bloggen uten vre ufin.Ulykken var i og for seg selvforskyldt og uheldig, men man m skjnne at sorgen likevel er hard bre. Det er tusen andre og sikkert verre tragedier hver eneste dag i hele verden, likevel gjr det ikke denne tragedien til noe mindre.

Hanne

22.05.2006 kl.11:19

Knut,Jeg har bevisst ikke kommet inn med mine synspunkter om redning/leteaksjoner og hvem som eventuellt burde dekke slikt i tilfeller hvor ekstremsport er involvert. Det kommer jeg heller ikke til gjre her. Saken er at en person er dd, hvorfor skal du gjre det tyngre for Tormod? Selvflgelig er dette en kalkurert risiko og deltakerne, inkludert Tomas visste hva de bega seg ut p. De hadde selv valgt sin livssti. Men hvilken rett har du til slenge dritt til en EN person (Tormod) i en slik sammenheng. Hva i all verden tror du at du kan oppn annet enn fremst som en drittsekk som sitter p gjerdet og rakker ned p folk. Hvis du virkelig fler s sterkt for dette burde du vre mann nok til ta det opp i en annen sammenheng, for Tormod og Tomas er hverken de frste eller siste som prver seg p et eventyr som dette.

De vet..

22.05.2006 kl.11:42

godt hva de begikk seg til.. Det kan nevnes at Marco Siffredi(kansje den dyktigste bratt kjreren og en som jeg vet Tormod og Tomas s opp til har omkommet p Nord-siden for noen r tilbake) Men, st p ski som de gjr er helt spesiellt og det er vanskelig for oss "normale" forst vil jeg tro..Det er egoistisk sier dere, og det er jeg enig i. Det er ogs egosistisk feks ryke, som en har nevnt her tidligere. Og folk blir dds syke, og dr av ryking. Hvem betaler for behandlingen av de som fr kreft pga ryking?? Mm, tenkte meg det.. Folk gjr ulike ting her i verden, og noen ganger trenger de hjelp og sttte. De hadde selvflgelig aldri gjort det de gjorde med dden i tankene. Tormod og Tomas har forberedt seg i mange mange r p dette, og de var stl-sikre p at dette var noe som var fullt ut gjennomfrbart, og har selvflgelig ikke regnet med at dette skulle skje.. Men, at de har visst at ting kan g galt er jo klart.Nei, alle kan ha sine egne meniger, og de kunne sikkert hatt en forsikring som dekket dette, men sponsorene deres har desverre ikke nok penger til betale en snn forsikring.. Det er ikke alle som klarer sitte bak en pc p jobb her i oslo hele dagen, folk er forskjellige og har forskjellige behov. Jeg hper Tormod ikke gir seg med ski pga denne hendelsen. Og det er tragisk for familie og venner av Tomas, men han dde faktisk nr han holdt p med det som ga han mest mening her i livet.Kroppen til Tomas kunne kansje blitt liggende der oppe, men Tormod ville gjerne ha han med til Sverige pga familien hans vil jeg tro. Og hvis svensk UD ikke ville bidra her s hadde de vel bare satt ned foten med en gang, det Tormod kritiserer er vel bare hvordan de har oppfrt seg og behandlet denne saken, han mener vel at ting kunne blitt gjort anderledes. Det er kansje ikke kjempe lett sitte langt oppe i Himalaya, og bestekompisen din er akkurat dd... jeg syntes Tormod har klart seg utrolig bra, og han er super sterk mentalt..Hvil i fred, i pudderhimmelen Tomas, Fjellet gir og fjellet tar..

Trist...

22.05.2006 kl.11:50

"Det er mange ting som er dumt gjre.Noe er lovlig og andre ulovlig. La oss i det minste hjelpe de som driver med lovlige ting. Det er dumt sitte med kommentarene at dette har dere dere selv takke .Ryker man og fr kreft fr man hjelp , det er lov.Drikker man og fr skrumplever fr man hjelp, det er lov.Kjrer man bil og blir utsatt for en ulykke,fr man hjelp."Det er kansje noe tenke p.. Jeg vet ikke hva som er "dummest" jeg, ryke 40 om dagen, el vre ute i naturen brukke kroppen sin..De som gr i fjellet i norge som blir overasket av drlig vr, el som gr ned en fjellsti, og sklir og faller og trenger hjelp, burde ikke de ogs regnet med at det skulle skjedd?? Tormod og Tomas var s utrolig godt forberedt til denne turen, og de hadde maks uflaks, derfor er det helt p sin plass at Svensk UD skulle hjulpet til med en redningsaksjon!!Nok sagt!! Fler med deg Tormod, Tomas` familie. RIP Tomas...

M bare si det.

22.05.2006 kl.12:03

Du er en stor mann, Thormod! Det str respekt av det du har gjort, bde fr og etter ulykken. Jeg har knapt nok hrt om dere, fr dere inntok Everest, men etter ha fulgt deg p bloggen og i letingen etter Thomas, din venn. Vi jeg bare si at du har gjort en beundringsverdig bragd. God tur hjem til dere begge!

Digresjon

22.05.2006 kl.12:18

Bare s det er sagt, dette er en lite digresjon og en kommentar til innlegg 11:50.Sammenligningen din er ikke valid. En tur i fjellet i Norge og kjre p ski ned Mount Everest. For det frste vet man p forhnd at man fr hjelp i Norge. I Nepal vet man p forhnd at man ikke fr hjelp og kan derfor ikke forvente f hjelp nr ulykken frst er ute, derfor br man sikre seg p forhnd eller avst fra turen, evt vre inneforsttt med at de fleste som stryker med blir liggende igjen der oppe.Det var en lignende episode med noen utenlandske fjellklatrere eller basehoppere i Norge for noen r siden, de fikk all mulig kritikk for sette sine liv i fare ved drive ekstremsport i Norge og forvente at norske myndigheter skulle redde dem dersom ulykken var ute.Svensk UD har iflge Tormod hjulpet til. At de skal finansiere og organisere hele aksjonen er altfor mye forlangt. I s fall burde man f en bekreftelse fra UD FR noe slikt skjer, ikke komme etterp med krav.

Til Digresjon..

22.05.2006 kl.12:24

Okei, men du mener at de burde begitt seg ut p denne turen uansett? Jeg mener det var uforutsett at det som skjedde skjedde, bare fordi de er i utlandet betyr ikke at de ikke skal f hjelp.. Det koster noen f hundre lapper vre medlem av norsk luftambulasne, men jeg tviler p at de henter deg i Himalaya.. Derfor er det helt ok at UD stepper inn hjelper..Men, hva er komentaren din til dette med ryking feks.. Det er jo to helt forskjellige ting, men de som ryker vet at sjansen for f feks kreft er meget stor.. Og det er jo staten som betaler..

Camilla

22.05.2006 kl.12:31

Jeg m bare riste p hodet over lese hva folk har si i en situasjon som dette. Hvis det er s forbanna stort behov for "mene" noe om ekstremsport og eventuelle konsekvenser- s gjr det et annet sted en bloggen til en sorgtung mann som har mistet en venn og i tillegg m slite med byrkrati, og et genuint nske om f sendt sin venn til hvile. Unasett hvor eller hvordan man mister noen s har man da et nske om f tatt en verdig avskjed. Hvis ikke dere har noe positivt si, s ikke si noe i det hele tatt! Kjre Tormod- mine tanker gr til deg og det du har gtt igjennom. Du har fortsatt en tff tid foran deg- men du vil klare det ogs. Thomas var heldig som fikk "d med skoa p" mens han gjorde noe han elsket.Ikke alle er like priveligerte. Lykke til n og i fremtiden.

Meg

22.05.2006 kl.13:27

Jeg synes folk m f velge selv hva de vil drive med, og jeg er enig med dem som sier at dersom man velger kjre p ski ned fra verdens hyeste fjell, s m man ogs kunne forvente at slike ulykker kan skje. Og konomisk back-up, det m man bare ha. Men, og det er et stort men. Hver gang jeg leser om slike ulykker, s tenker jeg p den faren man utsetter redningsfolkene for. Det er ofte like risikofylt som det som var utgangspunktet for letingen. Det mtte klatre opp og frakte ned de forulykkede, samt fly med helikopter inn i slike omrder kan vre minst like farlig. Det synes jeg man m ta med i vurderingen fr man velger gjre snne stunt. Nr man likevel velger gjre det s er det jo en smule egoistisk m jeg si. Jeg fler likevel med alle som opplever ulykker, det er utrolig trist.

Fjellvant

22.05.2006 kl.13:39

Til ALLE!Jeg for min egen del, reagerer kraftig p de forskjellige forskene p trekke paraleller fra dette som fakrisk er SAKEN, og til dagligdagse problemstillinger (eks. ryking etc.) Dere greier ikke skille mellom realitet og fantasi, uheldigvis for dere. Nr det er sagt, tror jeg at alle som kommer med kritikk her, reagerer p det samme som meg; Nemlig at denne saken endte opp p frstesiden av VG (derav jeg fikk vite om det) og T.G. fikk frem sin kritikk av Svensk UD.Nr en person VELGER eksponere seg p denne mten, M han ogs regne med at det "blser litt rundt rene" etterp.T.G. har ogs kommet med nedsettende kommentarer tilbake mot "kritikerene" noe som viser en arroganse overfor andres meninger, og beviser at de har sannsynligvis truffet helt hjem med sine poeng. Angrep er beste forsvar! Ikke sant??

Skikjrer

22.05.2006 kl.13:54

Enig.

Skikjrer

22.05.2006 kl.14:19

Jeg velger forholde meg til realiteten. I en perfekt verden hadde selvflgelig avdde og etterlatte ftt all den hjelpen som er mulig f. I realiteten visste nok bde de involverte og alle andre at dette ikke kom til skje og at de er overlatt til seg selv og elementene p Mount Everest. Slik har det vrt tidligere og dette br vre grunnlaget for at de som nsker f hjelp m sikre seg dette fr en ulykke skjer. Ulykker er pr definisjon uforutsette, men ekstremsport inneholder en kalkulert risiko og denne br det tas hyde for, srlig nr man har kunnskaper om hvor mange som har omkommet p Everest fr.Det faktum at ulykken skjer i utlandet er (men burde kanskje ikke vre) et kriterium for hvorvidt og i hvilken grad man fr hjelp. Igjen, i en perfekt verden hadde alle ftt hjelp hvor som helst. Det er ikke et argument for f hjelp at Norsk Luftambulanse ikke opererer i utlandet og at UD derfor br tre inn. UD skal yte bistand, men det har aldri vrt en kotyme at de skal ordne finansiering og planlegging. Hvorfor skal de da begynne med det n?Diskusjonen om ryking: det finnes ikke likheter mellom ryking og st p ski ned Mt Everest. Rykeren fr hjelp p sykehus av staten, det hadde nok forulykkede ogs ftt dersom han hadde vrt ved et sykehus. Rykeren hadde derimot ikke ftt hjelp fra staten om han hadde ftt akutt lungeemfysem, kols etc. p Mt Everest og ikke hadde klart klatre ned igjen.Til tross for forskjellige meninger vil jeg si at jeg er lei for tapet. Alle som har skrevet her inne - uansett mening - ville nsket at Olsson kunne sttt ved foten av fjellet i dag.

Systemansvarlig

22.05.2006 kl.14:35

Jeg legger herved p filter p innlegg som omhandler kritikk til prrende eller deres kritikere.

Skikjrer 2

22.05.2006 kl.17:27

Dersom Roald Amundsen skulle n sydpolen som frstemann den dag i dag, og ikke klarte det, ville det vrt urimelig ikke brukt skattepenger p hente han ut?Poenget mitt er at Granheim og Olsson er mer enn eventyrerer flest. De er idoler som selv de beste ser opp til. De bryter grenser. Bidrar til styrke vr norske (skandinaviske) identitet. Skal ikke dette bli verdsatt, ved for eks. henting? Mine skattepenger ville gledelig gtt til dette formlet, men jeg klager ikke i tilfelle de ikke gjr det, f.eks nr de blir brukt til kutte av greinene p trr i barnehager slik at ungene ikke skal f klatre i dem, noe som jo er s forferdelig farlig. Til Tormod: Du og Fredrik tok den tradisjonsrike skandinaviske skisporten til et nytt niv. Fler med tapet. Om ikke meldingen gr igjennom filteret fr det heller vre.

Skikjrer 3

22.05.2006 kl.17:55

M bare si meg enig med det skikjrer 2 skriver i forrige innlegget..RIP Tomas, fler med familie og venner.

Skikjrer 4

23.05.2006 kl.00:39

Jeg er ikke enig med skikjrer 2 ifht henting. Denne bloggen er imidlertid en fin mte f innblikk i situasjonen Granheim er i. Politikk og kritikk - begge veier burde imidlertid vrt utelatt da de fremprovoserer diskusjon. Mine kondolanser til han og Olssons etterlatte. Hper du skriver mer Granheim.

Skikjrer 5

23.05.2006 kl.01:06

Min dypeste medflelse til Tormod, Fredrik og de vrige av Tomas Olssons etterlatte.

Inger Lycke

24.05.2006 kl.13:36

Hei Tormod.Kjresten min lager reklame for Bergans, og jeg mtte deg i dra p jobben hans uten kjenne deg igjen. Det var ogs han som fortalte meg om Tomas. Jeg tenker p deg, Tormod. At folk er s hjertere at de kritiserer deg her -N- skal du bare drite i. Pilutta dem. De er sikkert rykere hele gjengen. Alle vet hvor farlig DET er. Sosiale antenner & folkeskikk har de i hvert fall ikke.Alt godt, Inger Lycke fra Sagavoll

Jon

24.05.2006 kl.18:59

Hva er i veien med folk, man kritiserer ikke de som er i sin vanskeligste situasjon i livet. Ubetenksomme idioter

Marius

26.05.2006 kl.12:01

Alle de som kritiserer her jo s sabla tffe i trynet, men ingen tr fremme sine meninger med fullt navn. Syns det vitner om en utrolig umodenhet og at de lyser typisk mobbekultur. Finn dere et annet sted g til personangrep. Tragisk ulykke, sttter Tormod fullt ut.

Skriv en ny kommentar

hits