Tilbake til høyfjellet

Oppdriften er tilbake.

Etter en vinter preget av man-flu og bihulebetennelse har jeg brukt en relativt nedbørsrik vår til å gjenoppbygge kondisen. I følge med Geir, som jeg har gjort noen fine raid med tidligere, blant annet har vi feid over Aiguille du Binoassey med retur over Mont Blanc, var tiden moden for å teste formen.

Valget falt på toppene Mont Brouillard og Punta Baretti på Mont Blancs sydside. Opprinnelig var ideen å klatre disse før Glenn og jeg skulle gått løs på Brouillardpillaren som leder fra disse to over et par andre 4000-metere like til topps på Mont Blanc. Men myk snø og korte marsdager gjorde at vi nøyde oss med å støte direkte fra Col Emile Rey mot Pic Luigi Amedeo, og videre mot Mont Blanc.

Rustet med et splitter nytt kart, det vil si tegnet for to år siden, ble overraskelsen stor da avviket mellom kart og terreng var tildels dramatisk. Et varmere klima hadde kappet bunnen av flere av isbreene som siger ned fra Mont Blanc og inn i den svært øde dalen. Vi så dog en mulighet for å ta oss opp en bretunge og videre opp Barettis sydvestre couloir. Hjulpet av nattens frost lå isen kald og stabil.

Klatringen hadde en herlig balanse, aldri lett, men heller ikke vanskeligere enn at tauet forble i sekken.

Returen ble en smule utfordrende i og med at fete isbreen hadde veket grunnen for blankskurt berg, med relativt store seracer som truet med å bombe alt under seg. Vi valgte det trygge og endte med en stor unnvikende travers som ledet oss vestover mot Gonellahytten som er utgangspunktet for den italienske normalruta mot Mont Blanc.

Neste gang noen spør om Mont Blanc er jeg fristet til å anbefale den såkalte pave-ruta via Gonella, for et villere og mer øde område skal man lete lenge etter midt i Europa.

Foto: Moen, Granheim

/T.

Én kommentar

Kosaseg

24.06.2015 kl.17:58

Så kjekt :-) Vi var et par dager i Chamonix i fjor, var ikke på Mont Blanc, men gikk en annen (tilfeldig) topptur til Aiguille Pourrie 2561 moh. Vi må definitivt ned igjen der!

Skriv en ny kommentar

hits