Dagstur til Sveits høyeste fjell, DomMed sine 4545 meter over havet er Dom det høyeste fjellet fullstendig inne i Sveits. Ellers regnes Duforspitze med sine 4634 meter som det høyeste i Sveits, men det ligger altså på grensen mot Italia, så selv om selve toppen ligger i Sveits, med 160 meters margin, så ligger store deler av fjellet faktisk i Italia.

For en toppsanker er det naturlig å følge rygger, og en opprinnelig tanke var derfor å traversere over de sju fjella som kalles Mischabel i et støt, muligens med en overnatting under åpen himmel, underveis. Men i følge hytteverten var det ingen som hadde traversert mellom de to sydligste toppene denne sesongen, og heller ikke klatra Taschhorn fra vest, noe som gjorde at Geir og jeg landet på ideen å besøke Dom som en dagstur fra den vesle bygda Randa, nede i dalbunnen.

Vi fikk en lett tur på ca 3100 høydemeter, mot toppen. Middag spiste vi i Chamonix

Det er av og til rart å tenke på hvordan visse fjell, eller for den del helt andre ting her i livet, være seg situasjoner på jobb, viss mennesker, etc - får en kanskje ufortjent ry. Ting som ikke betyr noe for enkelte, kan være spesielle for andre. Dom er for meg et sånn sted. Grunnen er at her endte Patrick Berhaults forsøk på å klatre alle Alpenes firetusenmetere, en aprildag for 10 år siden. Berhault var en av Frankrikes beste klatrere. Blant mange flotte prestasjoner vant han Piolet dOr for å klatre 16 harde ruter på Mont Blancs sydside, i løpet av 22 dager med Eccles bivuakhytte som base.

På vei mellom Taschhorn og Dom, i flatt lys, falt Berhault, da en skavl brakk. Han var usikret og kameraten Philippe Magnin kunne ikke gjøre noen ting fra eller til. For mange er det glemt for lengst, for noen en vedvarende påminnelse om Reinhold Messners tidløse sitat:
- Mennesker er svake, skjøre og gjør feil.Foto: Moen, Granheim.

/T.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits