En unødig omvei, fra Piramide Vincent til Punta Giordani

Hva er en topp? Det er et naturlig spørsmål for fjellnerder. I 1994 gav det internasjonale klatreforbundet, UIAA, ut en liste over 82 topper som var over 4000 meter. Det er klart det førte til diskusjoner.

Noen topper, som Matterhorn, er det selvfølgelig ingen tvil om. Men fra Piramide Vincent, der vi stod 4215 moh, leder en løs rygg ned mot nabben Punta Giordani som har uforståelige fem meters primærfaktor. Dit skulle vi.

Delikat under fersk snø, skriver Moran. Jeg har lært meg at det ikke har samme betydning som for mat. I fjellsportens verden betyr delikat kjip. Fjellet var løst, linjevalget forvirrende. På høyre side var det noen hundre meter ned til en isbre, men på venstre side var det noen tusen meter ned mot en ødemark nord for Alagna. Ikke loddrett, men bratt nok til å generere et visst sug i magen.

Utsikten fra Punta Giordani var selvfølgelig ikke noe bedre enn fra klatringen ned mot dette punktet på 4046 moh. Skyer pakket oss inne og gjorde ikke sporvalget ned mot Gnifetti-hytta noe særlig lettere. Vi ankom i siste liten, 10 minutter før middagen skulle på bordet.

Vi hadde logget 2700 høydemeter og åtte topper over 4000 meter på en 14 timers dag. Jeg sov godt i fem timer, før vekkerklokken ringte på nytt.
Foto: Hofer.
Skal skrive mer senere, T.

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits