Høyfjellsraid i Monte Rosa

Det blir ikke mindre slitsomt når man blir sterkere. Det blir høyere topper, større avstander og mer fart.Monte Rosa er det største fjellmassivet i Alpene, med store områder som vedvarende reiser seg mer enn 4000 meter over havet. Fjellene her er en blanding av rygger, og mer individuelle, nunatakaktige topper. Målet var å besøke 18 topper på tre dager.

Jeg hadde pakket en lett sekk, med et minimum av utstyr. To liter vann, to familiepakninger med sjokolade. Klatreutstyret bestod foruten sele, isøks og stegjern av et kort tau, noen slynger, to kamkiler og en håndfull kiler. Jeg var litt i tvil om hjelm var nødvendig, men valgte å ta den med, noe som skulle vise seg å være et heldig valg.

Med på turen var filmskaper og skikjører på Bergansteamet, Lothar Hofer.

Planen var å ta heisen fra Zermatt til Kleine Matterhorn og traversere over Breithorns fire topper, fortsette til Roccia Nera, og muligens Pollux før vi skulle tilbringe natten på massivets italienske side, på Ayas-hytta. Deretter fortsette over Castor, Liskamms vestlige topp og hovedtopp og gå ned mot syd, til Gnifetti-hytta, muligens feiende over PiramideVincent og en obskur fortopp, Punta Giordani, på veien. Alternativt starte dag tre med Pkt Giordani, fortsette over Vincents pyramide, og så Corno Nero, Ludwigshöhe, Parrotspitze og Signalkuppe. Den siste toppen er også kjent som Punta Gnifetti, i Italia, og her dreier massivet fra vest-øst til nord-syd. På denne toppen ligger Europas høyeste turisthytte 4554 moh. Hytta er oppkalt etter den italienske dronning Margherita, som tilbrakte en natt her oppe mot slutten av 18-hundre-og-den-tid.

Vi hadde ikke tenkt å bli værende på hytta - som dronningen, men kjøpe en liter vann hver, og fortsette over toppene Zumsteinspitze, Duforspitze - som er massivets høyeste punkt, og Alpenes nest høyeste fjell, for til sist å besøke Nordend, som, som navnet antyder - er den nordligste av toppene i massivet. Herfra var tanken å slippe seg ned noen tusen høydemeter, til toget som går fra Rotenboden og ned til Zermatt.

Jeg skal skrive litt mer om hvordan vi klarte oss.

Foto: Hofer

/T.

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits