Jarle Trå, hvor er du nå?


Jarle Trå på vei til topps på Cho Oyu (8201m), en treningstur foran Everest. Foto: Tormodgranheim.com.

Jarle skilte seg fra de fleste mennesker jeg har møtt i fjellet, de som vil til topps via letteste vei. Jarle har alltid klatret for å dra på, og for å kose seg. I boka På ski fra Everest beskrev jeg ham med to ord: som en ekte viking. Vi er mange som har gledet oss over regelmessige oppdateringer fra stadig nye eventyr.

Jeg hører vel til dem som er litt mer enn gjennomsnittelig interessert i Mount Everest, og denne sesongen har vært spesiell, med mye norsk aktivitet på fjellet. Det er to dager siden, nå, at jeg ble urolig av å lese en sak der Friflyt.no har sakset fra Jarles blogg:

21. MAI
Er no på 8450 moh. Ca 400 meter igjen til toppen. Sliten, men toppen innen rekkevidde. Optimist for siste del av toppstøtet om ikkje noko uforutsett skjer. Oppdatering fylgjer.

22. MAI
Me har hatt litt kommunikasjonsproblem når Jarle har vore på fjellet over BC. Ujamne mobilforhold. Det kan difor gå noko tid før neste oppdatering. Lagt inn av Martin Hindenes

Men jeg som har vært der vet at mobilforholdene er best høyt på fjellet. Der er det fritt for radioskygge som hindrer mobilbruk mange andre steder i Tibet - en ting jeg diskuterte med Jarle før avreise. Dermed begynte uroen. Og jakten på et godt svar. Kulden, tenkte jeg. Flate batterier, håpet jeg.

Nå er Jarle øverst
på alle nettaviser, og fortsatt høyt på fjellet. Ingen kan redegjøre for hans status. Jeg tenker tilbake til min egen bestigning, på vei oppover passerte vi David Sharp som satt kald i snøen. Han sitter der ennå. Mer enn 40 andre passerte uten å hjelpe - det var for vanskelig, sa de. Like etter ble en annen klatrer erklært død høyt oppe, men den manne: Lincoln Hall, ble funnet igjen neste dag og fikk den hjelpen han trengte, han overlevde natten uten telt i dødssonen.

Den tøffe sannheten er at man er alene på et slikt fjell selv om man er en del av et team. Jarle alene der oppe er alene i den sanne betydningen av ordet. Igjen sitter vi med spørsmålet jeg har tenkt på i flere dager nå:

Jarle Trå, hvor er du nå?

T.
Stikkord:

2 kommentarer

Agnethe

26.05.2009 kl.23:49

Etter å ha lese om alt dette som har skjedd kan eg ikkje forstå at Jarle kom i frå dette i live. Han har vist å ha pågangsmot og ikkje gitt opp då det var som mørkast, men kava seg framover til han fann eit telt (tenk! med folk i!) Ære vere alle involverte i denne aksjonen. Eg trur lett at han kunne blitt ein av dei som klatrarane om ei stund berre hadde gått forbi... Eg grøssar ved tanken.

Anders Kjerland

29.05.2009 kl.01:04

Som eg forstår det akkurat no so har altso ein eller annan smart ass fjerna teltet til Jarle kor han hadde gjort mat og drikke klar til han kom ned att frå toppen. Dersom den smart assen ikkje hadde gjort akkurat det, so hadde muligens turen nedatt gått bra. Skal nokon finna den idioten og gi han litt juling? Eg kunne gjerne vore med på det eg.

Skriv en ny kommentar

hits