Tilbake på vannet

I går var vi, etter det vanlige 24/7-arbeidet, tilbake på vannet.

 

ABORA er ferdig trimmet og snekret for seiling, og vi gjorde noe jeg syntes var veldig imponerende: En stagvending.

 

Det ligger i seilbåters natur at vinden må komme enten fra den ene eller andre siden av skroget. Dette kaller vi sjømenn å seile for styrbord eller babord halser (seilets hals er et godt gammelt vikinguttrykk og beskriver nedre fremre del av seilet).

 

Uansett: For å endre hals har man to valg; å jibbe, som er å snu med vinden i hekken, eller å slå - baugen krysser vindøyet. Og det gjorde vi!

 

Dette understreker hvor logjerrig det er mulig å trimme ABORA, ved hjelp av senkekjølene på siden av båten, noe som i prinsippet skulle tilsi at vi nå er frie til å seile nøyaktig dit vi vil.

 

Vi seilte i en lett bris og det store klumpete juleneket av en båt merket nok Hudsonelvas strøm bedre enn vindens lette pust. Jeg må nok innrømme at vi ikke var den raskeste båten på vannet. Moderne katamaraner og 49-ere blåste forbi i litt høyere hastighet.

 

Turen over Atlanteren blir en konstant jakt på gunstig vind og strøm.

 

Det har vært litt utskiftninger på mannskapssiden, amerikanske Gene og tyske Winnie har ombestemt seg og blir igjen på land når vi kaster loss. Spesielt kjiipt at Gene ikke blir med for han var til tross for sin høye alder en av de jeg har best kontakt med. Ikke bare snakker vi samme språk, men han er en lun og morsom type. Winnie og jeg har lite felles spåk og sånn sett har vi ikke blitt så godt kjent.

 

Tror nok Genes beslutning delvis henger sammen med hans umettelige informasjonsbehov som Dominique ikke klarer og heller ikke anstrenger seg for å mette. Dominiqe har en temmelig lett og uanstrengt lederstil, med masse humor og lite synlige bekymringer. Det finnes både struktur og planer, men for det meste inni hodet hans eller mellom permene i den velfylte notatboka hans. Sakte men sikkert deler han dette med crewet - men også jeg kunne tenkt meg litt mer langsiktig info tilgjengelig.

 

Tormod.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits