Tøffe dager i vente

Cato og co har startet et støt fra BC som byr på fire dager med kontinuerlig fremdrift mot 7700 meter. De har tøffe dager i vente! Jeg ville vurdert en annen løsning.

Nå som de har vært en periode i ABC, og så returnert til BC har den 5300 meter høye teltleiren fungert som et godt hvilested. Innledningsvis er 5300 meter knalltøft for kroppen - noe hjemvendte Jon Hagebø kan skrive under på.

Nå vil
også 6400 meter virke litt mer humant, til tross for at lufta er tynn, nettene kalde og stormene harde her oppe. Men likevel bare en forsmak på hva de har i vente høyere oppe. Noe de kanskje får et førstehånds bilde av. Flere klatrere har toppet ut på Everest de siste dagene og kanskje treffes de og kan utveksle erfaringer.

Selv ville jeg trolig lagt inn en hviledag i ABC før et videre støt oppetter fjellsiden, men det er kanskje pirking i detaljer. I mine øyne virker det også merkelig å planlegge en overnatting i Nordskaret fordi det ligger flere hundre meter over det høyeste punktet de har nådd så langt.

God skikk ville diktert en annen rytme, feks: Opp til ABC, hvile en dag, opp til Nordskaret eller litt høyere med retur til ABC samme dag, og endelig det vi kaller highmarking - et støt, gjerne med overnatting i Nordskaret (7070m), mot et høyt punkt som markerer avslutningen på akklimatiseringsfasen. Deretter hvile så lavt som mulig og dermed er klatrernes kropper klar for toppen.

Men dette er et spill uten fasit, og det finnes flere tilnærminger å velge blant. Uansett finnes en god fjellvettregel som aldri fikk innpass bland de ni: Det lønner seg å lytte til kroppens signaler. Og her ligger utfordringen - man må skille mellom skitt og kanel (et temmelig morsomt uttrykk).

For her oppe vil man bli sliten. Kroppen vil sende et mangfold av signaler om behov for hvile og ønske om å snu, eller bare sige sammen for å slappe av et evig øyeblikk. Motivasjonen for å fortsette sitter mellom øra. Likevel må man passe på som en smed, og ikke drive seg selv for hardt. I beste fall betyr det bare forlenget restitusjonsbehov, men det kan og lede til alvorlige problemer, eller full kollaps.

Nå er det viktig å kjøre sitt eget løp, og ikke la seg stresse av andres raske progresjon. På sydsiden har Evensen/Tryti ticket 7500 meter, og er dermed godt i gang med sin ferd mot toppen.

Tormod

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits