Et høyere nivå

Cato Zahl er i dette øyeblikk på vei inn i Advanced Base Camp (ABC). Hadde han spilt dataspill ville vi kalt det et høyere nivå. Og det er jo nettopp det som skjer i virkeligheten også, gruppen må legge bak seg omkring 25 kilometer og vil vinne 1200 høydemeter. Ferden går over en enorm isbre, dekket av kampestein.

Vanskelighetsgraden øker med høyden. Enkle oppgaver som å sette opp telt, snøre skoa eller lage seg en kopp te vil være en tøff test de første 48 timene på denne høyden. Jeg husker selv hvordan det første møtet med ABC var et av mange øyeblikk på Everest som fikk ydmykheten i meg til å vokse.

De er nå på høyde med de aller høyeste fjellene i Andes, men de har "bare" kommet til foten av fjellet! Fortsatt er det 2,5 km rett opp til toppen av fjellet. I dag har de avsluttet det klatrere kaller anmarsjen - transportstrekningen inn til det punktet der klatringen starter.

Det blir spennende å høre rapporter fra møtet med ABC. Da vi var på fjellet for et år siden ventet vi 14 dager med å ta oss opp til ABC. Tiden brukte vi til å akklimatisere oss, og kjøre på ski, i fjella rundt Base Camp. Denne gjengen har brukt en håndfull dager på prosessen, så jeg ville ikke bli overrasket om vi får høre om kraftig hodepine, svimmelhet og slapphet.

Mange klatrere følger dette raske bevegelsesmønsteret, og dermed er det lett å bli revet med. Frykten for å gjøre selvstendige valg er sterk i de fleste sjeler. Men spørsmålet er hva man kan utrette der oppe etter så kort tid. Mest sannsynlig må de velge mellom å returnere til BC, eller å ligge flatt ut med for sterk hodepine til å lese en bok.

Fortsatt er det 30 dager til den planlagte toppdagen. Hvis noen vurderer å revidere fjellvettreglene kan de fundere på å legge til:

10. Det er ingen skam å ta tiden til hjelp.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits