Ren som en blomst

Ren som en blomst
Tormod og Tomas. Som blomster etter renselsen. Foto: Fredrik Schenholm.

Ingen buddister vil klatre mot toppen av et fjell uten en puja. En  puja er en sermoni der klatrere og klatreutstyr velsignes, og man ber om hell og lykke på fjellet. Like viktig er det at man renses. Fjellet er en Guddom, Everest betyr Jordens Moderguddom på tibetansk. Nå vil fjellet oppleve oss som blomster som er på besøk.

Det er kritisk at sermonien utføres etter alle kunstens regler. Hender det en ulykke på fjellet under ekspedisjonen vil alle buddister mene at det skyldes feil under sermonien. Om alt går bra er det selvfølgelig fordi sermonien er bra utført. Det gjelder bare å ikke "skitne seg til" i mellomtiden...

Under stupaen, et steinalter bygd av kokken og hans hjelpere, brenner røkelse og god mat, vin og whisky settes frem. På toppen av stupaen reises bambuspinner, som feste for hundrevis av bønneflag som vil vokte over teltene våre så lenge vi er her. Det som er litt snedig er at hver gang et vindkast tvinger bønneflaggene til å blafre løsner en bønn fra flagget på sin vei til høyere makter. På den måten slipper den som satte opp flagget å sitte på kne og be dagen lang:)

Langt og lenge sitter vi rundt stupaen, mens en av de lokale blar seg gjennom en tjukk bunke hellige skrifter som han sier frem, halvveis som en sang. Med jevne mellomrom kaster vi ris mot stupaen, men mesteparten flyr med vinden sånn at vi egentlig kaster risen på hverandre. Til slutt får alle en skvett whisky rett i hånden og dermed er jeg "Clean Lucky Turbo" (Tormod blir for vanskelig så det veksler mellom "Thor" og "Turbo").

Det var en fin sermoni, men ren eller ikke, jeg tror fjellvettreglene passer like bra her som hjemme.

C-ya, "Clean Lucky Turbo"

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits